România stă pe o „mină de aur”: 50 de miliarde de euro, direct în economie. Cum se pot obține?

de: Andrei Simion
03 09. 2020

Trăm în era tehnologiei, iar asta înseamnă că statele care nu pot sau nu vor să țină pasul cu vremurile vor avea de pierdut. Digitalizarea e primul pas care trebuie făcut. Nu e doar o decizie care arată grad ridicat de adaptare, ci și un plus de miliarde de euro în economie. Oficialii din România ar trebuie să știe acest lucru.

Studiile arată că digitalizarea reprezintă un proces extrem de important pentru progres. E de datoria Guvernelor să marșeze în această direcție, care le permite să rămână competitive. Un studiu recent arată că România are șansa de a-și crește competitivitatea economică într-un termen relativ scurt, dacă se va focusa pe accelerarea digitalizării și convergența spre o economie bazată pe tehnologie,.

Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20 % din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro  la Produsul Intern Brut.

România trebuie să accelereze digitalizarea

Analiza FACTORY 4.0 & Frames arată că dezvoltarea economică semnificativă din ultimii 20 de ani, bazată pe exporturi, investiții străine, pe forța de muncă relativ ieftină și mai ales pe consum, riscă să se transforme într-un dezavantaj în următorii ani, în contextul schimbărilor semnificative prin care trece economia mondială.

Cu alte cuvinte, rețeta trebuie schimbată și adaptată vremurilor pe care le trăim acum.

,,Pandemia de COVID 19 a restartat modul în care sunt percepute activitățile economice. În contextul shut-down-ului economic din primăvară și a măsurilor de distanțare socială, mediul economic a fost, practic, forțat să facă pasul spre digitalizarea activității. În acest context, prin schimbarea paradigmelor economice, România are șansa nesperată de a arde etapele și de a crește economic semnificativ, prin tehnologie și digitalizare’’, arată datele studiului.

Potrivit experților, această reorientare economică este absolut necesară mai ales în contextul scumpirii forței de muncă și, în general, a crizei de pe piața resurselor umane.

,,Vremurile în care România era atractivă prin costurile reduse cu forța de  muncă au trecut, iar perspective demografice indică o accentuare a problemelor din piața HR. Fără o focusare pe dezvoltarea reală a competențelor digitale, automatizarea și digitalizarea proceselor, companiile, în general mediul economic românesc, riscă să piardă puncte importante la capitolul competitivitate, cu consecințe economice negative’’, afirmă Marius Hărătău, managerul FACTORY 4.0.

Vremuri noi, strategii noi de dezvoltare

Autorii analizei aduc aminte că, în 2016, economia digitală, în România, reprezenta 6,9% din PIB, echivalentul a 12 miliarde de euro, peste media CEE de 6.5%. Pe fondul dezvoltării economiei, afacerile din sectorul tehnologic românesc au avansat semnificativ, de la 26 miliarde de lei în 2010 la 52 miliarde lei în 2019.

Trebuie păstrat același ritm, care poate aduce un plus de zeci de miliarde de euro în economia României. Studiul arată că, între 2016 și 2019, economia digitală românească a înregistrat un ritm de creștere de aproape cinci ori mai rapid decât cele din principalele economii europene.

În 2020, pe fondul crizei economice generate de pandemie, cele peste 30.000 de firme românești angrenate în business-ul tehnologic (coduri CAEN 6201,6202,6203,6209,721,7112, 4652, 4651) ar putea raporta afaceri similare cu cele de anul trecut, însă în 2021, motorul creșterii economice ar putea accelera din nou.

“Economia mondială face deja pasul către Factory 4.0, considerată a patra revoluție industrială, iar cel mai relevant exemplu de transformări majore, dincolo de dinamica sectorului de software, îl reprezintă evoluția industriei auto care, în următorii 10 ani, își propune să renunțe la producția de automobile cu motoare termice și să se focuseze pe automobilele electrice, dotate cu inteligență artificială’’, arată studiul.

Potrivit experților, focusul pe digitalizare și automatizarea producție ar putea aduce, astfel, aproximativ 50 miliarde de euro în PIB până în 2030. Dacă România va implementa automatizarea și digitalizarea, peste 1 milion de locuri de muncă ar putea fi create numai în acest sector.

Mai este, însă, un aspect important al digitalizării, mai ales în sectorul public, pe care analiza nu-l menționează direct. Dacă statul român grăbește digitalizarea în sistemul public, spre exemplu, înseamnă că sute de mii de oameni care lucrează acum în aparat vor rămâne pe drumuri.

Cu alte cuvinte, instituțiile publice nu vor mai avea nevoie de atâția funcționari publici. La cum arată acum lucrurile, nicio putere politică nu prea prea să-și asume acest risc, care se poate dovedi decontabil la alegeri.